Toertocht 2024

Oei Oei, het weer op vrijdag de 24e mei beloofde niet veel goeds, stortbuien, harde wind, kortom, niet een leuk vooruitzicht voor onze toertocht op zaterdag 25 mei.

De volgende ochtend vroeg uit het raam gekeken, bewolkt en grijs. En toen kwam de zon toch een beetje laat uit z’n bed en het werd een prachtige dag.

Het erf van Joop Hulleman was om 9:15 bijna te klein voor de 40 trekkertjes en een paar serieuze trekkers. Koffie, krentenwegge, registreren, betalen en na een ernstige toespraak van schoolmeester Christiaan over verantwoordelijkheden, verzekeringen, op tijd zijn enz mochten we op pad.

Joop had de route uitgezet. We vertrokken richting het oosten. Met een zonnetje in’t gezicht konden we weer genieten van hoe prachtig Gelderland en Overijssel zijn. Rijdend tussen de akkers kon je goed zien welke landbouwer met GPS werkt (kaarsrechte lijnen gewas) en welke niet.

De eerste stop, voor iets uitlaten en iets innemen. Lekker in de zon, een reep chocola eten en een beetje ouwehoeren met elkaar, die dag kon niet meer stuk.

Maar het bleek toch anders te lopen, nadat we weer een half uurtje op onze oude machientjes verder waren gereden ontsnapte er een stoomwolk uit mijn motorkap. Meteen aan de kant en gelukkig waren er genoeg experts om me heen om me te wijzen op de mogelijke oorzaken. 

Bart Jessink zetten zijn trekker resoluut langszij en haalde een kloeke trekstang van onder zijn trekker vandaan. En met een minimale oponthoud ging ik als een pulletje achter Bart aan. Waar hij ging, zou ik volgen.

Kort daarna kwamen we aan bij de pleisterplaats, Boerderijcamping De Wezel op de Kiefteweg bij Diepenheim. In afwachting van de lunch toch maar even op inspectie onder de motorkap. Behalve veel smerige slangen en een druipende radiator weinig te zien. Het water kwam van de bovenkant van de radiator dus was de conclusie; radiator lek. Nu niets aan te doen.

Gelukkig kwam toen de rijdende catering aan. Snel vormde zich een rij hongerige mannen en ook nog een paar dames. De ‘patat met’ en de broodjes kroket vlogen over de toonbank.

Voldaan trokken we verder, nog meer naar het oosten. Joop had een mooie route uitgezet.

Wat hij echter niet kon weten is dat de grootste estafetteloop van de wereld, de Batavierenrace, net op onze toertochtdag een etappe van hun race op ons(!) parcours had uitgezet. En al hadden we maar een deel van de 8500 studenten atleten vóór en langs ons, het gaf toch een Kalverstraat gevoel, dus stremming.

Joop, die onze karavaan aanvoerde, hield overleg met de begeleiding en na een kwartiertje of zo konden we weer door, nu op de terugweg richting het westen.

Ik zat lekker uit de dieselrook en genoot van het landschap zonder al te veel op de weg te letten. Wel begonnen er een paar drupjes regen te vallen. Bart trok mij voort alsof er geen paar honderd kilo aan zijn achterste hing. Bij het oversteken van een drukkere weg kon ik toch geen kant op dus ik vertrouwde helemaal op hem. 

Nog even zigzaggend verder naar Lochem. Hoe vind je die wegen? Langs beide zijden van het Twentekanaal kwamen we uiteindelijk weer op de Harfsensesteeg. 

Nog een bochtje om en we waren weer bij Joop. Daar Bart hartelijk bedankt, hij sloeg mijn aanbod van een bijdrage in de dieselkosten meteen af. Een afsluitend biertje en Wim Slagman trok mij met een trekkabel naar huis. Geweldig die hulpvaardigheid van allen!

Het was een mooie dag, prachtig weer en een geweldige route van Joop Hulleman.

Dank aan de organisatie! En aan mijn slepers!

(En er bleek een scheur van 8 centimeter te zitten in de vulslang van de radiator.)

 

Stamppotrit 2024

Zondag 21 januari was het weer zover; tijd voor de traditionele stamppotrit.

Svp melden om 11:30 bij Wim Slagman, vertrek om 12 uur.

Gelukkig had ik op zaterdag nog even de trekker gestart, je weet het maar nooit bij een temperatuur van net boven het vriespunt. Wonder boven wonder startte hij na een paar maanden stil te hebben gestaan.

Hartstikke stom natuurlijk, door dat startten op zaterdag had ik een groot beroep gedaan op de accu en was die dus niet opgeladen genoeg voor een probleemloze start op zondag. Buurman gebeld en met behulp van startkabels alsnog op weg. 

Beetje aan de late kant zag ik gelukkig nog alle trekkers op een rij bij Wim Slagman. En alle 10 bestuurders in een schuur aan de koffie.

De rit was zoals altijd weer verrassend, je komt op weggetjes die je nooit eerder hebt bereden. We gingen richting Het Oxe. Ik had deze keer helaas niet mijn GPS tracker aanstaan dus ik kan de route niet precies navertellen maar mooi (en koud) was ‘ie wel.

We reden min of meer in een rondtrekkende beweging met de klok mee. Langs de kring van Dorth begon de kou toch wel enige invloed te hebben op vingers en blaas. 

Net op tijd stopte we bij de boerderij van Wim Enderink voor een warm kopje koffie. Hij ontving ons in de schuur waar 2 melkrobots hun laatste dag aan het melken waren. Wim ging stoppen met het bedrijf. Zijn opvolger had al een melkstraat voor de dames laten installeren. In die straat kunnen meer koeien tegelijkertijd gemolken worden, de melkmachine word wel per koe met de hand aangebracht.

Maar de melkrobots draaiden, zonder dat ze het zelf wisten, hun laatste dagdienst. Eén voor één liepen de dieren in de kooi waar de robot stond, ze kregen brokjes en de melkmachine waste en bracht de machine feilloos aan. 

Mooi om te zien dat een koe die dacht slim te zijn en die opnieuw voor een portie brokjes de fuik in liep van de robot geen brokjes kreeg toegediend. De chip had haar al geregistreerd.

Daar we dachten probleemloos verder te gaan hadden we even een ‘niet willen startten’ momentje. Deze keer bij Martien wiens glimmende MF niet werd opgeladen tijdens de rit. Ook hier boden de startkabels uitkomst.

Toch weer op pad  via de Bieldersesteeg de Lochemseweg over, de Koelerweg in en we kwamen weer op bekender terrein.

Via de achterdeur Gorssel binnengereden en parkeren bij het oude tramstation. De stamppotten lokten ons al van verre tegemoet.

Wat was dat een heerlijke warmte die je aantrof in De Hoek! Langzaam verdween de kou uit de vingers, de gezichten ontdooiden en er kon weer gelachen worden. Met een biertje en een goed gevuld bord met diverse keuzes aan stamppot of zuurkool en niet vergetende de garneringen van worst, speklapjes en nog meer zaken die niet goed voor ons cholesterol gehalte zijn was het toch weer een memorabel slot van een mooie rit.

Hulde aan de uitzetters van de route en de organisatie!

 

Barbecue rit 20 augustus 2023

Ook dit jaar had het bestuur weer een rit uitgezet met aansluitend een heerlijke barbecue. 

Op een prachtige zondag in augustus hebben we ons verzamelt bij de familie Streppel in Almen alwaar we na het nuttigen van de koffie met cake zijn vertrokken met een groep van een kleine 20 trekkers richting Laren en Lochem. Het zonnetje scheen fijn en op de trekker was het prima toeven.

Telkens verbaast het weer dat onze oude trekkertjes allemaal blijven lopen, geen storingen of iets van dien aard. De rit die was uitgezet zo`n 30 km ging langs boerderijen, kleine landweggetjes en door bosrijk gebied. Bij terugkomst rond de klok van half drie werd er besloten om de bbq aan te slingeren, onder het genot van een hapje en een drankje hebben de laatsten om 20.30 het evenement af gesloten.

Een prima dag en erg gewaardeerd door een ieder.

 

Mei toertocht 20 mei 2023 

In de aanloop beloofde het al een mooie dag te kunnen worden, en dat werd het.

Met 32 rijders, 4 bijrijders en een zonnetje vertrokken wij richting het noorden. Uitgezwaaid door enkele enthousiaste buren en belangstellenden. Slingerende plattelandsweggetjes afgewisseld met zandwegen en hier en daar een provinciale oversteek. En overal een overvloed aan fris voorjaarsgroen. Via het buitengebied van Harfsen, Bathmen, Loo, Okkenbroek, Nieuw Heeten bereikten we Holten. De stop werd gehouden bij Henk Veneklaas, hallen staalbouw bedrijf. Na een geanimeerde pauze met warme versnaperingen van Chris Jansen met zijn snackwagen de Heuvelrug kon iedereen er weer tegenaan. Zoals altijd zijn er wat verrassingen onderweg, deze keer was er een afgebroken bout van een maaibalk, waren er uitgebroken schapen en reden wij bij verrassing over het terrein van camping Lieftink, aan de Bouwhuisweg te Laren. Ook nu was alles oplosbaar en daarmee een bijdrage aan de feestvreugde.

Bij terugkomst in het Almense restte ons nog een drankje als mooie afsluiting. Al met al een mooie dag met de nodige girl-power.

Wim en Lisa geven aan; we vonden het erg gaaf om mee te mogen rijden. Het was een prachtige eerste keer en hopen dat er nog vele keren volgen. (Hopen ook weer een paar paden langs de beek)

Britt vertelt; dit jaar ben ik voor het eerst meegegaan met een wat langere toertocht. Het mooiste van de tocht vond ik dat we met de trekkers over de camping gingen. Het was een lange rit maar met de pauzes er tussendoor was het goed vol te houden.

Wij hebben genoten, Lisa en Wim, Britt en Adrie❤️

Link naar gereden route www.afstandmeten.nl/index.php?id=3471969

 

Stampotrit 2023

Jacob had dit jaar de stamportrit uitgezet in de omgeving van Gorssel en Bathmen, het weer was redelijk goed fris maar dragelijk. Al toerende kwamen we voor de middagpauze aan bij de Mariahoeve aan de Oxersteeg in Bathmen alwaar we de vloggende boer Geertjan Kloosterboer troffen tussen zijn koeien.

Geertjan is dagelijks betrokken bij de moeilijke materie omtrent stikstof en CO2 uitstoot, hij is daarover veelvuldig in gesprek met onze ministers.

De locatie boven de koeienstal was prima gekozen, aansluitend aan de lunch konden we nog even een kijkje nemen in de stal. 

Vandaar verder via Laren en Almen richting Eefde alwaar we konden genieten van een heerlijk stamppot buffet, Jacob bedankt voor de organisatie. Prima voor elkaar.

Een hobbyist, 

Lees meer »

Jubileum toerrit 2022

 

In het jaar 2020 vierde onze vereniging haar 15e verjaardag. Om bekende redenen kon een jubileumrit de afgelopen 2 jaar niet gereden worden.

Maar op 16 en 17 juli was het dan eindelijk zover. Marco en Joop hadden met ondersteuning van Liana een mooie rondrit uitgestippeld.

Op zaterdagmorgen verzamelden we bij Marco en Liana en daar werden we welkom geheten met koffie en heerlijke baksels.

Hierna werden we feestelijk uitgezwaaid en kon het avontuur beginnen. Eerst bevinden we ons natuurlijk nog in een vertrouwde omgeving, maar al snel kwamen we op minder bekend terrein.

De eerste koffiestop was bij boerderij De Brummel in Hellendoorn. Even lekker in het zonnetje genieten van koffie/thee, of iets anders. Maar we moeten we verder. In een rustig tempo, zodat alle trekkers het goed bij konden houden, reden we verder richting onze eindbestemming.

Die bleek op loopafstand van de ( toenmalige ) grens met Duitsland te liggen. Namelijk camping Erve de Snieder onder de rook van Vasse. Na een welkomstdrankje gingen enkele mensen de nodige boodschappen doen in de plaatselijke supermarkt. De anderen gingen een bed uitzoeken in de groepsaccommodatie.

We konden ook een rondje over de camping maken, want de campingbaas bleek een echte verzamelaar. Op het terrein was een heuse MIG straaljager geparkeerd en ook was de man de trotse bezitter van een in goede conditie verkerende Lanz.

Toen we weer compleet waren en ook nog enkele gasten van het thuisfront zich bij het gezelschap gevoegd hadden, kon de barbecue worden aangestoken. Het was allemaal prima verzorgd en we hebben het ons prima laten smaken. ’s Avonds is er nog een kampvuur aangestoken en zo konden we de hele avond prima buiten zitten in een gezellige sfeer.

Toen het inmiddels al een tijdje donker was gingen de deelnemers van lieverlee naar de kooi.

Vooraf waren er wel enkele zorgen op dit punt, maar uiteindelijk is niemand vanwege zijn/haar snurken ‘s nachts buiten gezet. Sterker nog, we hadden allemaal prima geslapen!

Op zondagmorgen was er een echt zondags ontbijt met een croissantje, jus d’orange, een eitje, enz.

Deze dag was extra feestelijk omdat Willy jarig was. We hebben met elkaar aan het ontbijt voor Willy gezongen. Het clubgevoel steeg tot grote hoogte.

Na het ontbijt nog even corvee, de bedden afhalen en de tassen pakken. Alle trekkers hadden er ook weer zin in en startten zonder problemen. Sowieso hebben we beide dagen niet één pechgeval gehad.

De terugweg was opnieuw prachtig. Langs vele idyllische weggetjes en plaatsjes kwamen we o.a. voorbij de Universiteit in Enschede en het voetbalstadion de Grolsch Veste. In een prachtige theetuin, opnieuw in het zonnetje, genoten van een heerlijke bak koffie met iets lekkers erbij, omdat het zondag was natuurlijk.

Sommigen wilden hier wel blijven, maar we moesten weer verder richting Boekelo, Haaksbergen, Buurse, Ruurlo, Almen en zo naar huis. Onderweg in Borculo werden we nog getrakteerd op heerlijk ijs naar keuze bij IJsboerderij ’t Dommerholt.

Voordat iedereen naar zijn/haar eigen huis ging, werden we nog door Willy uitgenodigd om aan de Almenseweg een laatste versnapering te genieten ter gelegenheid van zijn verjaardag.

Een gepaste afsluiting van een mooi jubileumweekend.

Mede dankzij het prachtige weer, maar vooral vanwege de goede zorgen, zoals de prachtige route en de prima catering, van Liana, Marco en Joop, is het een heel geslaagd weekend geworden.

 

Peter van der Steege

Lees meer »

Mei toertocht Almen 2022

Het beloofde wat, dat weerbericht de week voor de toertocht. Maar we hadden geen betere dag kunnen wensen. Zon, af en toe een wolk, en een briesje.

Na twee jaar niet een tocht met de oude trekkertjes te hebben gereden hadden we er zin in. Dik dertig toerders, zowel leden van GOTV als niet-leden die kwamen via de Gids en Berkelbode, verzamelden zich bij de schuur van Joop Hulleman aan de Kapeldijk.

De route is altijd een verrassing maar bij afloop hadden we met de klok mee een ronde van 65 kilometer gereden met Lochem als middelpunt.

Lees meer »

Revisie verslag

De laatste hand wordt gelegd aan onze Ferguson Tef van 1955. Nog een paar items en dan is hij weer in nieuwstaat. In 2018 ben ik begonnen met een complete restauratie van deze Tef, elk onderdeel is gereviseerd en in de twee componenten verf gespoten. Ik moet zeggen een mega klus, wat een berg onderdelen zit er aan dit type Ferguson.

De trekker heeft veel opties zoals temperatuur meter, Lucas verlichting (Cyclops), claxon, ploeglamp, kentekenplaat en een rolgordijn voor de radiateur.

Ik hoop dat we snel weer een toertochtje kunnen rijden, dan kan ik eens kijken of alles werkt.

Martien

Lees meer »

Verslag Stampotrit

Stamppotrit in de sneeuw.

Op zondag 17 Januari  vond de traditionele stamppotrit plaats. Ongeveer 12 leden trotseerde de kou en sneeuw en kwamen rond half twaalf aan bij de boerderij ’t Walle van de familie Meijer-Makkink. 

Het was goed vertoeven in de met houtgestookte nieuwe werkplaats. De kachel was favoriet tijdens het kopje koffie, met heerlijke  platte oliebollen van Liana.

Lees meer »

Geweldig weer en een fantastische tocht

Graan dorsen bij de Gorsselse molen

Zaterdag 21 augustus hebben we wederom een perfecte dorsdag gehad met een groot aantal leden en de vrienden van de Gorsselse molen.

De dag begon zoals alle voorgaande dorsdagen met de laatste kleine organisatorische dingen zoals het opstellen van de tractoren, aanvoer van de garven en het plaatsen van alle tafels en stoelen. De grote onderdelen zoals de dorskast en tenten waren de dagen ervoor al geplaatst.

Lees meer »