Mei toertocht Almen 2022

Het beloofde wat, dat weerbericht de week voor de toertocht. Maar we hadden geen betere dag kunnen wensen. Zon, af en toe een wolk, en een briesje.

Na twee jaar niet een tocht met de oude trekkertjes te hebben gereden hadden we er zin in. Dik dertig toerders, zowel leden van GOTV als niet-leden die kwamen via de Gids en Berkelbode, verzamelden zich bij de schuur van Joop Hulleman aan de Kapeldijk.

De route is altijd een verrassing maar bij afloop hadden we met de klok mee een ronde van 65 kilometer gereden met Lochem als middelpunt.

Joop en Martien hadden de route uitgezet. Joop ging aan kop en Martien was de bezemwagen. Dat we na 2 kilometer effe moesten stoppen omdat Joop 'iets' was vergeten mee te nemen mocht de pret niet drukken. Gelukkig was er een quad met fotograaf mee. Op de quad (zonder fotograaf) was Joop zo heen en weer waarna de tocht zich voortzette.

Dat we in een rijk land wonen was al snel zichtbaar. Het ene na het andere monumentale hek (met video en zo) werd gepasseerd. Tsja, daar woonden vroeger boeren en buitenlui waar je altijd zo het erf op kon lopen (als de waakhond het toeliet).

Met de zon op de rug trokken we noordwaards via kleine wegen, zandpaden. Af en toe moesten we een autoweg over.

Dortherbeek en Schipbeek over. De zendmast Markelo. Heel leuk stukje door het hoge gras langs de Schipbeek. Overal zwaaiende kinderen. Veel mensen kwamen hun huis uit om te kijken wat dat geronk betekende. Toen ze de stoet zagen volgde een glimlach, op een paar zuurpruimen na dan.

Het is ook een prachtig gezicht, de zon op al die gekleurde trekkertjes die in een rij door de groene weilanden reden.

Kort na het oversteken van het Twentekanaal reden we het erf op van Erve Brooks. Konden de knieen weer een beetje rechtgebogen worden en de dorst en honger gestild aan koffie en een twaalf-uurtje.

Na de noodzakelijke stop kwam de stoet weer in beweging. Gek, maar geen enkel geval van pech bij de oude dieseltjes.

Op naar huus.  Keek nog even verlangend toen we Wijnhoeve Kunneman passeerden maar er werd helaas niet gestopt. Toen kwam er een onverwacht dilemma; er lag een boom over de Veldsnijdersweg dus daar konden we niet langs. Alternatief was een fietspad naar de N825, de Nettelhorsterweg. Maar ja, fietspad hè, dus verboden voor trekkers. Als er een nijvere diender in de buurt was kon dat zo'n 35 boetes betekenen. Joop regelde het met de quad en een sleutel voor het paaltje in het pad en we konden weer door.

Joop was zo opgegaan in dit succes dat hij, als voorste rijder prompt een paadje te vroeg insloeg en de rest als pijltjes achter de moedereend er achteraan. Dat vonden de paarden die in de wei ernaast stonden niet leuk. En de eigenaresse nog minder. Pas aan het eind plek om te keren waarna we als twee voelbalclubs die elkaar groetten elkaar in tegenovergestelde richting passeerden. Joop sprak daarna met de nodige charme met de eigenaresse en alles was weer goed.

Borculo aangeraakt, openluchtbad Galgenveld gepasseerd en dan westwaarts over de Slinge. Hier veel omgewaaide bomen.

Door prachtig landschap van bos en veld verder naar huis. Almen in zicht! Het terrein komt bekend voor.

Twentekanaal alweer over en nog een steenworp naar Joop. Aldaar een drankje om de dieseldamp uit de keel te spoelen.

Hulde aan Joop en Martien voor het uitzetten van deze tocht en de geweldige middag!

 

Rento Brattinga

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.